Verlengd minderjarigen in het nieuwe beschermingsstatuut

Aanleiding

Van verschillende ouders horen wij tijdens onze seminaries dat volgens hun notaris het nieuwe beschermingsstatuut mogelijks een oplossing biedt voor het successieprobleem waarmee deze personen worden geconfronteerd.

Met successieprobleem bedoelen wij dat soms meer dan de helft van het vermogen dat zij van hun ouders geërfd hebben naar de fiscus gaat doordat zij zelf geen kinderen (kunnen) hebben.

Wij hebben uiteraard niet alle wijsheid in pacht maar toch valt het op dat, wanneer wij ons kaartje geven aan betrokkenen met het verzoek om hun notaris even te laten doorgeven waarop hij zich baseert, het oorverdovend stil blijft aan de andere kant.

De reden hiervoor is vrij eenvoudig: in de nieuwe wetgeving rond het beschermingsstatuut zijn de verlengd minderjarigen de grote vergeten groep. Voor hen is er niets veranderd.

Wilsonbekwaamheid

De grote oorzaak van deze handelings- en rechtsonbekwaamheid ligt in het feit dat deze groep van mensen hun wil niet op een gefundeerde en weldoordachte manier kunnen uitdrukken. Hierdoor worden zij gelijkgesteld met een kind van 15 jaar.

En nu mag u of uw notaris deze nieuwe wetgeving van voor naar achter en van achter naar voor beginnen doornemen - iets wat wij trouwens al ettelijke malen gedaan hebben - u mag dit zelfs met het volledig burgerlijk wetboek doen, een wilsonbekwame kan geen testament maken en kan geen schenkingen doen. Doet hij dit toch dan is dit van rechtswege nietig. Hij kan zich voor deze rechtshandelingen ook niet laten vertegenwoordigen of bijstaan.

Zijn er echter personen die bepaalde artikels toch op een andere manier lezen en interpreteren dan horen wij dit uiteraard graag.

Maar zoals reeds gezegd, wij denken dat wij niet alle wijsheid in pacht hebben en dus hebben wij deze materie al afgecheckt met vooraanstaande professoren en juristen en blijkbaar delen zij volmondig ons standpunt.

Wenst u meer te weten over het beschermingsstatuut en wat er wel kan dan verwijzen wij naar onze e-brochure: Het nieuwe beschermingsstatuut.

Geruststelling

Betekent dit nu dat u als ouder voor voldongen feiten staat en dat later het deel dat uw verlengd minderjarig kind zal verkrijgen aan zeer hoge tarieven zal overgaan naar broers of zussen (30% tot 65%) of nog erger, naar verdere familieleden (45% tot 65%)?

Helemaal niet. U als ouder zal hiervoor echter de nodige voorzorgen moeten nemen. Welke deze zijn hangt af van geval tot geval:

  • de grootte van het vermogen is belangrijk
  • zijn er nog andere broers of zussen bij betrokken?
  • gaat één van deze personen de toekomstige verzorging op zich nemen?
  • wenst u de instelling waar uw kind verblijft ook te bevoordelen?
  • ...
Duizend-en-één vragen dienen hier gesteld te worden en het antwoord en de daarme samenhangende oplossing zal voor iedere situatie anders zijn.

Wij zijn hierin gespecialiseerd beste ouders. Dit is waar wij dagelijks mee bezig zijn. Aarzel dan ook niet om vrijblijvend en gratis hier een babbel met ons over te hebben.

U bent steeds van harte welkom.

Contacteer ons

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.