Helemaal niet. Ik zal dan ook in eenvoudige bewoordingen trachten uit te leggen wat de gevolgen zijn en waar u rekening moet mee houden.
Vooreerst hebben we te maken met de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek rond het ouderlijk gezag en het beheer van roerende goederen van minderjarigen of in staat van verlengde minderjarigheid gestelde mentaal gehandicapte personen.
Het principe is dat minderjarigen onbekwaam zijn om hun goederen te beheren maar dat er wel een bescherming geldt.
Dit betekent concreet dat, eens u het geld op de rekening gezet heeft, u er in principe niet meer aan kunt tenzij met goedkeuring van de vrederechter. Neemt u er toch geld af dan moet dit gebeuren in het belang van het kind. Echter voor bepaalde handelingen, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een onroerend goed met dit geld, zal u steeds de goedkeuring nodig hebben van de Vrederechter.
De ouders zullen bovendien bij het meerjarig worden van hun kind verantwoording dienen af te leggen over het beheer en onterecht opgenomen bedragen moeten terug storten.
Persoonlijk denken wij dat zeker voor verstandelijk beperkte kinderen die in een staat van verlengde minderjarigheid zijn dit geen goede oplossing is.
Ten eerste is er het feit dat je er al niet meer aan kunt. De kans dat er tussenkomst is van de Vrederechter is hier heel groot.
Ten tweede gaat dit geld behoren tot het vermogen van het kind. Dit gaat in zijn nalatenschap vallen waar je als ouder totaal geen vat meer over hebt. Je kan niemand of niets meer bevoordeligen.
Ten derde is het rendement over dergelijke plaatsing zeer gering en bestaan er veel betere oplossingen die rekening houden met bovenstaande opmerkingen.
Eén van de oplossingen die zeker kan overwogen worden is het gebruik van een levensverzekering.
Los van het veel betere rendement dan een spaarrekening kunnen hier echt oplossingen op maat voor minderjarigen worden gecreëerd.
Contacteer ons