Kan ik via het nieuwe beschermingsstatuut nog schenkingen uitvoeren?

Inleiding

In het nieuwe beschermingsstatuut onderscheid men twee regelingen:

  • de buitengerechtelijke bescherming
  • de gerechtelijke bescherming
We zullen voor elk van beide nagaan of het uitvoeren van een schenking nog mogelijk is en zo ja, op welke manier en onder welke voorwaarden.

De buitengerechtelijke bescherming

Deze bescherming gebeurt onder vorm van een geregistreerd lastgevingscontract.

Zolang de lastgever wilsbekwaam is kan hij uiteraard schenkingen doen.

Is hij wilsonbekwaam geworden dan kan de schenking gebeuren door de lasthebber volgens de principes die in de lastgeving zijn opgenomen.

Met andere woorden: er zal heel duidelijk in de lastgeving moeten opgenomen worden aan wie er dient geschonken te worden, wanneer, hoeveel en onder welke bijkomende voorwaarden.

De gerechtelijke bescherming

Is de beschermde persoon nog voldoende wilsbekwaam dan kan hij aan de vrederechter hiervoor een speciale machtiging vragen.

De vrederechter kan deze machtiging weigeren indien dat blijkt dat de beschermde persoon niet meer voldoende wilsbekwaam is of indien zou blijken dat hij zichzelf en/of diegenen die hij moet onderhouden hierdoor arm maakt.

Via het nieuwe beschermingsstatuut kunnen echter nu ook niet-wilsbekwame personen nog een schenking doen.

Hiervoor is machtiging van de vrederechter nodig en dit kan in twee gevallen:

  • wanneer de beschermde persoon dit heeft laten opnemen in de akte tot aanwijzing van een bewindvoerder of vertrouwenspersoon
  • wanneer uit vroegere mondelinge of schriftelijke verklaringen (toen hij nog wilsbekwaam was) blijkt de wil tot schenking uitdrukkelijk blijkt

Ook hier echter moet de schenking in verhouding staan tot het vermogen.

Besluit

Zowel in het statuut van buitengerechtelijke als van gerechtelijke bescherming is het mogelijk om nog schenkingen te doen.

Hierbij is het van cruciaal belang dat het lastgevingscontract (buitengerechtelijk) of de akte waarin hij zijn voorkeur uitdrukt voor een bepaalde bewindvoerder of vertrouwenspersoon (gerechtelijk) dit uitdrukkelijk en duidelijk vermelden en waarbij geen misverstanden mogelijk zijn.

Dit is specialistenwerk waarvoor u steeds bij ons terecht kunt.

Contacteer ons
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.