Alle personen van wie kan worden gevreesd dat zij na hun meerderjarigheid niet in staat zullen zijn om hun persoonlijke of patrimoniale belangen zelf en zelfstandig adequaat te behartigen, wegens fysieke, psychische of sociale functiebeperkingen, of een combinatie ervan.
Ons werkgebied beperkt zich echter tot de groep met de psychische functieberkingen.
De zorgverstrekking en de vermogensplanning zullen sterk verschillend zijn afhankelijk van de handelingsbekwaamheid van de betrokken persoon.
Tegenwoordig zijn wij enorm bang om mensen te schofferen en proberen wij voor alles een politiek correcte naam te vinden. Zo hanteerden wij vroeger de omschrijving: 'kinderen met een verstandelijke beperking'.
In contacten met de ouders stelden wij echter vast dat zij zonder enige schroom het begrip 'gehandicapten' gebruikten. Ook wanneer wij hen vroegen hoe zij het liefst hebben dat wij hun kind omschreven kregen we deze term door.
Alleen al het feit dat wij hen dit vroegen betekent dat wij ons hier niet 100% op ons gemak bij voelden. En de reden hiervoor was heel eenvoudig: onwetendheid. Wij wisten gewoonweg niet wat de echte betekenis was van dit woord.
Oorsprong van het woord 'handicap'